Costa Rica: moordcijfer stijgt schrikbarend door bendegeweld

© Wikimedia Commons

360 Magazine

| Amsterdam | 31 maart 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Succesvolle Chinese app helpt vrouwen al shoppend op weg naar het perfecte leven

» VS: werknemers van Starbucks leggen het werk neer

Costa Rica is zijn vredige reputatie kwijt

In Costa Rica, dat bekend stond als een vredig land, is het aantal moorden de afgelopen tien jaar schrikbarend gestegen. Het moordcijfer van 2022 is het hoogste in de geschiedenis van het land en ligt maar liefst 66,5 procent hoger dan in 2012. Inmiddels liggen de cijfers voor 2023 alweer 30 procent hoger dan in de eerste drie maanden van 2022, bericht El País.

Geschillen tussen criminele bendes – meestal vanwege drugshandel – worden niet langer alleen uitgevochten in achterbuurten of in de kustgebieden, waar cocaïne van zuid naar noord wordt getransporteerd, maar overal in het land. Recentelijk waren er zelfs schietpartijen op scholen.

Costa Rica is de thuisbasis geworden van gewelddadige lokale bendes

Toename van armoede en ongelijkheid in de afgelopen twee decennia, bezuinigingen op de politie en de groeiende invloed van internationale bendes zijn schuldig aan de verslechterde situatie. Het land is inmiddels niet langer alleen een doorvoerpunt voor de drugshandel, maar het is de thuisbasis geworden van gewelddadige lokale bendes die de steun van Mexicaanse of Colombiaanse kartels niet langer nodig hebben.

Lees ook:

Recent verschenen