Negen militairen omgekomen bij aanval ELN op leger Colombia

© Raul Arboleda / AFP

360 Magazine

| Amsterdam | 30 maart 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» EU neemt wet aan om CO2-uitstoot van auto’s tot nul te reduceren

» Paus Franciscus in ziekenhuis met luchtweginfectie

Ondanks vredesbesprekingen blijft de ELN aanvallen uitvoeren

Negen Colombiaanse militairen zijn omgekomen bij een aanval door de guerrillagroepering ELN in het noorden van Colombia. El País meldt dat nog eens negen militairen gewond zouden zijn geraakt. De militairen bewaakten een pijpleiding toen ze onder vuur kwamen te liggen. Ze werden onder meer bestookt met explosieven, schrijven Colombiaanse media.

De ELN is een van de guerrillabewegingen die met de Colombiaanse regering onderhandelt over vrede. Desondanks blijft de groepering aanvallen uitvoeren. De aanval op woensdag is een van de dodelijkste aanvallen sinds de vredesbesprekingen met de ELN begonnen. De ELN kent naar schatting tussen de tweeduizend en vierduizend leden die in de grensregio met Venezuela actief zijn en zich bezighouden met wapen- en drugssmokkel en illegale mijnbouw.

Eerder sloot de Colombiaanse regering al vrede met de FARC, de grootste guerrillabeweging in Colombia. Sinds dat akkoord is het geweld in Colombia alleen maar toegenomen, omdat andere groeperingen en kartels in het vacuüm zijn gesprongen dat de FARC heeft achtergelaten. De ELN pleegde vorig jaar nog een bomaanslag op een politieopleiding in Bogotá. Daarbij kwamen tweeëntwintig mensen om het leven.

Lees ook:

Recent verschenen