Maduro steunt vredesonderhandelingen in Colombia

© Raul Arboleda / AFP

360 Magazine

| Amsterdam | 10 januari 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Peru: ten minste 17 doden bij demonstraties

» VK: historische ruimtemissie mislukt

Colombia en Venezuela zoeken toenadering

De Colombiaanse president Gustavo Petro heeft zaterdag een verrassingsbezoek gebracht aan Caracas, waar zijn Venezolaanse ambtgenoot Nicolás Maduro hem verzekerde van zijn steun bij zijn vredesonderhandelingen met gewapende groepen. De ontmoeting – de derde tussen de twee mannen – komt enkele dagen na ‘de faux pas van Petro, die op oudejaarsavond een wapenstilstand met het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN) aankondigde, die onmiddellijk door de rebellen werd ontkend’, merkte El País op. Eind januari vindt in Mexico een nieuwe onderhandelingsronde plaats tussen de Colombiaanse regering en de opstandelingen.

Tijdens hun drie uur durende ontmoeting in het presidentieel paleis van Miraflores bespraken Maduro en Petro ook de volgende stappen in de normalisering van de betrekkingen tussen hun twee landen. Zo zijn de controle van hun gemeenschappelijke grens en grensoverschrijdende investeringen aan bod gekomen.

‘We hadden een brede en zeer vruchtbare bijeenkomst’, schreef Maduro, zonder in details te treden, in een bericht op Twitter. ‘Venezuela zal als garantstellend land de Colombiaanse regering steunen in haar doelstelling om het bilaterale staakt-het-vuren en de totale vrede te handhaven’, aldus de gezamenlijke verklaring.

Lees ook:

Recent verschenen