VK: historische ruimtemissie mislukt

© Virgin Orbit

360 Magazine

| Amsterdam | 10 januari 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Peru: ten minste 17 doden bij demonstraties

» Maduro steunt vredesonderhandelingen in Colombia

Eerste satellietlancering vanaf Britse bodem mislukt

‘De eerste satellietmissie ooit gelanceerd vanaf Britse bodem is mislukt’, meldt de BBC. De Boeing 747 van Virgin Orbit met de 21 meter lange raket is maandagavond opgestegen in Newquay nabij Cornwall. ‘De raket (…) leek correct op te stijgen. Maar het bedrijf kondigde toen aan dat de raket een “anomalie” had gehad.’ De satellieten die het vervoerde konden niet worden losgelaten en gingen verloren. Het vliegtuig kon veilig terugkeren naar de basis.

‘Het Virgin Orbit-systeem is relatief nieuw. Het is pas sinds 2020 in gebruik’, aldus de Britse omroep. ‘Bij de eerste vlucht ging het mis, maar daarna volgden vier succesvolle vluchten.’

Matt Archer, de directeur van het lanceerprogramma van het ruimtevaartagentschap van het Verenigd Koninkrijk, zei dat het probleem zich voordeed in het bovenste segment van de raket. ‘De motor van de tweede trap had een technische afwijking en bereikte niet de vereiste baan,’ vertelde hij de BBC. Archer kon niet bevestigen of de raket naar de aarde was teruggevallen, maar zei dat als dat zo was, deze boven onbevolkte gebieden zou zijn neergekomen.

Lees ook:

Recent verschenen