Bernardo Arévalo wint presidentsverkiezingen Guatemala met groot verschil

© Luis Acosta / AFP

360 Magazine

| Amsterdam | 22 augustus 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Grenswacht Saoedi-Arabië doodde honderden vluchtelingen

» Nog honderden vermisten na natuurbranden op Hawaï

Zijn rivaal Sandra Torres weigert haar verlies toe te geven

De presidentsverkiezingen in Guatemala zijn uitgedraaid op een grote verrassing: Bernardo Arévalo, die in de eerste ronde nog als achtste peilde, kreeg in de tweede ronde maar liefst 58 procent van de stemmen. Hij versloeg de voormalige first lady Sandra Torres, die slechts 37 procent van de stemmen kreeg. Torres weigert voorlopig haar verlies toe te geven, schrijft Prensa Libre.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

De huidige president van het Centraal-Amerikaanse land, Alejandro Giammattei, heeft Arévalo al wel gefeliciteerd en gezegd de anticorruptiekandidaat te steunen in een ordelijke machtsoverdracht. Arévalo werd na zijn verrassende opkomst in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen het doelwit van een sabotagecampagne door onder meer het Openbaar Ministerie. Zo probeerde men zijn politieke partij, Semilla, te verbieden.

Arévalo wordt pas in januari volgend jaar geïnstalleerd en aanhangers vrezen de politieke tegenstand die wordt verwacht van de conservatieve elite in het land, waartoe onder meer rivaal Sandra Torres behoort. Het kiestribunaal in Guatemala moet daarnaast de stemresultaten nog officieel goedkeuren.

Lees ook:

Recent verschenen