Betoging in Georgië na herintroductie ‘buitenlandse agenten’-wet

© Vano Shlamov / AFP

Politico

| Brussel | Boris van der Spek | 10 april 2024

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Abortus volledig verboden in Arizona na uitspraak Hooggerechtshof

» Oud-president Jacob Zuma mag meedoen aan verkiezingen Zuid-Afrika

Vorig jaar werd het voorstel ingetrokken na protesten

Duizenden demonstranten hebben zich dinsdag buiten het parlement van Georgië verzameld om te demonstreren tegen de herinvoering van een wetsvoorstel dat organisaties verplicht stelt zich te registreren als ‘buitenlandse agenten’ als ze donaties uit het buitenland krijgen. Dat meldt Politico.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

De Russisch-gezinde regeringspartij Georgische Droom kondigde vorige week aan het wetsvoorstel, dat vorig jaar na gewelddadige protesten werd ingetrokken, weer in te voeren. Volgens de wet zouden organisaties die meer dan 20 procent van hun financiering uit het buitenland halen, zich moeten laten registreren als ‘agenten van buitenlandse belangen’. De formulering is vergelijkbaar met een wet die in Rusland onder president Vladimir Poetin is ingevoerd.

Demonstranten marcheerden door het centrum van Tbilisi en schreeuwden slogans tegen ‘de Russische wet’. Rusland, dat Georgië in 2008 binnenviel, is daar alom impopulair vanwege zijn steun aan de afgescheiden regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië. Georgische Droom verwerpt de vergelijking tussen zijn wetsvoorstel en dat van Rusland en zegt dat het noodzakelijk is om buitenlandse invloed tegen te gaan.

Recent verschenen