Zelensky ontbiedt ambassadeur Georgië vanwege verzwakte ex-president in gevangenis

© POOL / Georgische Publieke Omroep / AFP

Ukrinform

| Kyiv | Joep Harmsen | 04 juli 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Oekraïense schrijver Victoria Amelina overlijdt na Russische raketaanval op Kramatorsk

» Duitsland krijgt eerste extreemrechtse burgemeester

Micheil Saakasjvili wil naar Kyiv voor medische behandeling

De Georgische ambassadeur in Oekraïne is ontboden door Volodymyr Zelensky. Hij roept Tbilisi op te stoppen met de ‘openbare executie’ van zijn voormalig president, die momenteel terechtstaat, bericht Ukrinform. De Oekraïense president kondigde dat aan nadat hij een video had bekeken van Micheil Saakasjvili, voormalig president van Georgië (van 2004 tot 2013) en belangrijkste tegenstander van het huidige (pro-Russische) regime, vanuit zijn gevangeniscel waarop hij sterk vermagerd en verzwakt te zien is.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Saakasjvili, die momenteel terechtstaat voor overtredingen die volgens hem zelf politiek gemotiveerd en beledigend zijn, vraagt om overplaatsing naar het buitenland voor medische behandeling. De vijfenvijftigjarige is al verschillende keren in hongerstaking geweest en heeft sinds zijn gevangenschap bij zijn terugkeer uit ballingschap in 2021 veel gewicht verloren, meldt het Amerikaanse online medium US News and World Report.

De voormalig president is een vijand van de Russische president Vladimir Poetin sinds de invasie van een deel van zijn land in 2008. Ook beweert hij te zijn vergiftigd door handlangers van Poetin. In een videoboodschap op maandag drong Zelensky er daarom bij de Georgische autoriteiten op aan om Saakasjvili, die de dubbele Oekraïense nationaliteit heeft, naar Kyiv te laten reizen voor medische behandeling. ‘Oekraïne heeft de Georgische autoriteiten herhaaldelijk gevraagd om deze openbare executie te stoppen,’ zei hij. ‘Geen enkele autoriteit in Europa heeft het recht om mensen te executeren. Leven is een fundamentele Europese waarde.’

Lees ook:

Recent verschenen