Oekraïense schrijver Victoria Amelina overlijdt na Russische raketaanval op Kramatorsk

© Uliana Hlynchak / Kontakt / AP

Kyiv Post

| Kyiv | Joep Harmsen | 04 juli 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Duitsland krijgt eerste extreemrechtse burgemeester

» Zelensky ontbiedt ambassadeur Georgië vanwege verzwakte ex-president in gevangenis

Bij de aanval kwamen in totaal dertien mensen om

De Oekraïense schrijver Victoria Amelina overleed op zaterdag 1 juli in een ziekenhuis in Dnipro aan de verwondingen die ze opliep toen het restaurant in Kramatorsk, waar ze op 27 juni dineerde, onder vuur werd genomen door Russische raketten, bericht Kyiv Post. Amelina was in Kramatorsk met een delegatie van Colombiaanse schrijvers en journalisten toen Russische troepen twee Iskander-raketten afvuurden op het pizzarestaurant Ria Pizza in het centrum.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.


Nadat PEN Oekraïne bekendmaakte dat Amelina was overleden in een ziekenhuis in Dnipro, omringd door vrienden en familie, stroomden de eerbetuigingen voor haar activisme en schrijverschap vanuit de wereld van literatuur en politiek binnen. Amelina (37) won in 2021 de Joseph Conrad-prijs voor haar werk en werd genomineerd voor andere belangrijke prijzen, waaronder de Literatuurprijs van de Europese Unie. Na de grootschalige Russische invasie in 2022 zette ze haar schrijverschap grotendeels opzij om zich te richten op het documenteren van oorlogsmisdaden en het werken met kinderen nabij de frontlinie.

Mensenrechtengroeperingen noemen de aanval die Amelina doodde, op een populair restaurant met veel burgers in het oosten van Kramatorsk, een oorlogsmisdaad. Dertien mensen stierven en meer dan zestig raakten gewond.

Lees ook:

Recent verschenen