Pro-Europese Georgiërs eisen hervormingen van hun regering

© Zurab Kurtsikidze / EPA

360 Magazine

| Amsterdam | 21 juni 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Colombia kiest voor het eerst linkse president en zwarte vicepresident

» Rus Moeratov veilt Nobelprijs voor Oekraïense kindvluchtelingen

Demonstraties in Tbilisi voor EU-lidmaatschap

Zo’n 120.000 Georgiërs verzamelden zich maandag voor het parlement in Tbilisi. Ze eisten dat de regering de hervormingen doorvoert die nodig zijn om de status van kandidaat-lidstaat van de Europese Unie te verkrijgen, meldt Euronews.

De vreedzame bijeenkomst, waar mensen met Europese en Georgische vlaggen vrolijk door elkaar liepen, vond plaats enkele dagen nadat de Europese Commissie (EC) had besloten Georgië na bestudering van zijn aanvraag slechts een ‘Europees perspectief’ te bieden.

De EC heeft Georgië alleen het ‘vage vooruitzicht’ geboden om ooit lid van de EU te worden

Georgië diende in maart een aanvraag in, samen met Moldavië en Oekraïne, enkele dagen na de inval van Rusland in laatstgenoemd land. De Commissie heeft aanbevolen Oekraïne en Moldavië de status van officiële kandidaat-lidstaat te verlenen, maar is met Georgië niet zo ver gegaan en heeft het land alleen het ‘vage vooruitzicht’ geboden om ooit lid van de EU te worden, aldus Agenda.

‘De Commissie heeft een lijst opgesteld van eisen waaraan voor het einde van het jaar moet zijn voldaan voordat een nieuw besluit over de aanvraag kan worden genomen’, aldus de Georgische nieuwssite. Europa vraagt Georgië op te treden tegen corruptie, de persvrijheid te versterken, een einde te maken aan de politieke verdeeldheid en de greep van de oligarchen op de economie en het bestuur van het land te bestrijden.

Lees ook:

Recent verschenen