China laat grootste en meest geavanceerde vliegdekschip te water

© CCTV / AP

360 Magazine

| Amsterdam | 20 juni 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» TikTok-account brengt openbare toiletten in New York in kaart

» Sri Lankanen richten protestdorp op waar religies vreedzaam samenleven

Fujian lanceert vliegtuigen met elektromagnetische katapulten

China liet afgelopen vrijdag zijn grootste en meest geavanceerde vliegdekschip te water op een scheepswerf in Shanghai, meldt Nikkei Asian Review. De 80.000 ton zware Fujian, genoemd naar de zuidelijke kustprovincie tegenover Taiwan, is de eerste van drie Chinese vliegdekschepen die volledig in eigen land zijn ontworpen en gebouwd.

De Fujian kan vliegtuigen lanceren met elektromagnetische katapulten, een technologie die ook gebruikt wordt in de Verenigde Staten. ‘Hoewel het nog jaren zal duren voor de Fuijan echt operationeel wordt, is de tewaterlating baanbrekend en een symbool van de groeiende macht van het land,’ aldus analisten van het Center for Strategic en International Studies, een denktank in Washington. Het oorlogsschip weerspiegelt de ambitie van president Xi Jinping om de militaire macht volledig gemoderniseerd te hebben tegen 2035.

De tewaterlating van het vliegdekschip vindt plaats op een moment dat de aandacht van de VS en haar bondgenoten steeds meer gericht raken op Azië, en dan met name Taiwan en de Zuid-Chinese Zee, waar de territoriale aanspraken van Beijing botsen met die van de Zuidoost-Aziatische staten.

Lees ook:

Recent verschenen