Taiwanezen gaan massaal op cursus zelfverdediging uit angst voor oorlog

© Watch Out

360 Magazine

| Amsterdam | 29 april 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Science: klimaatopwarming heeft massa-extinctie oceaanleven tot gevolg

» Californië start groot onderzoek naar ‘misleiding’ plasticindustrie

Taiwanezen bereiden zich voor op invasie

In Taiwan is het ‘trending’ om workshops ‘zelfbescherming tijdens een oorlog’ voor burgers te organiseren, schrijft Al Jazeera. Dat is een gevolg van de Russische invasie in Oekraïne, die de Taiwanezen eraan herinnert dat China en Taiwan in een gelijkaardige machtsverhouding verwikkeld zijn. In het conflict dat teruggaat tot de jaren veertig van de vorige eeuw, heeft Beijing zich voorgenomen om Taiwan, dat het als een afgescheiden provincie beschouwt, ooit weer met de Volksrepubliek te verenigen, hetzij vreedzaam, hetzij met geweld. Sindsdien bevinden de twee landen zich in een precaire status quo.

Taiwanezen zijn gewend zich voor te bereiden op natuurrampen en grote ongelukken, wat Taiwan tot een ‘crisisgerichte samenleving’ maakt, aldus The Guardian. Nu ligt de focus bij veel burgers echter bij een eventuele invasie door het communistische China. Enoch Wu, een opkomende figuur in de regerende Democratische Progressieve Partij van Taiwan, heeft een proefprogramma ontwikkeld voor weerbaarheidstraining voor burgers, schrijft The Guardian. De workshops worden geleid door de non-profitorganisatie Forward Alliance en worden ondersteund door de onofficiële aanwezigheid van de VS in Taiwan, het American Institute, aldus de Britse krant. Tot nu toe waren er twee workshops met elk ongeveer 120 deelnemers.

Al enige tijd worden er ook lezingen georganiseerd, schrijft Al Jazeera, waar niet alleen basisvaardigheden worden uitgelegd, maar waar het publiek ook leert waar zich de schuilkelders bevinden (er zijn er 117 duizend in Taiwan) en wat er in een overlevingspakket moet zitten.

Lees ook:

Recent verschenen