EU zegt klaar te zijn om Russische ‘gaschantage’ tegen te gaan

Dursun Aydemir / Anadolu Agency

360 Magazine

| Amsterdam | 28 april 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Zenders Radio France International en France 24 definitief geschorst in Mali

» Rapport: onafhankelijke media in Hongkong bijna volledig ontmanteld

Bulgarije en Polen krijgen gas van ‘hun EU-buren’

Een dag nadat het Russische Gazprom de gasexport naar Polen en Bulgarije opschortte, heeft de Europese Unie verklaard dat ze klaar is om ‘de gaschantage van Moskou’ tegen te gaan, zo meldt La Libre Belgique. ‘Onze reactie zal onmiddellijk, eensgezind en gecoördineerd zijn’, aldus EU-voorzitter Ursula Von der Leyen. Zij verzekerde dat ‘solidariteit’ tussen de lidstaten de tekorten op korte termijn moet kunnen voorkomen en dat Bulgarije en Polen nu gas krijgen van ‘hun EU-buren’.

De Europese Commissie wil medio mei voorstellen indienen om de afhankelijkheid van de EU van Russische fossiele brandstoffen te verminderen. ‘Het onderwerp zal aan de orde komen op een speciale Europese top op 30 en 31 mei,’ aldus La Libre Belgique.

Het sanctiepakket zal ook een verbod op Russische olie inhouden

Het sanctiepakket zal ook een verbod op Russische olie inhouden, merkt Le Soir op. Volgens het dagblad, dat een diplomatieke bron citeert, hebben de permanente vertegenwoordigers van de EU-lidstaten de kwestie woensdag besproken.

Sinds het begin van het Russische offensief in Oekraïne vragen Europeanen zich af wie het eerst zou ‘schieten’ door op gas te mikken: Europa met een embargo of Moskou dat de kranen dichtdraait, merkt Le Soir op. Hoe dan ook, ‘aan beide kanten vindt er escalatie plaats’, verklaarde een bron die dicht bij de zaak zit aan het dagblad.

Lees ook:

Recent verschenen