Rapport: onafhankelijke media in Hongkong bijna volledig ontmanteld

© Cheung Yin / Unsplash

360 Magazine

| Amsterdam | 28 april 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Zenders Radio France International en France 24 definitief geschorst in Mali

» EU zegt klaar te zijn om Russische ‘gaschantage’ tegen te gaan

Vervolging journalisten maakt einde aan onafhankelijke pers

De onafhankelijke media in Hongkong zijn bijna volledig ontmanteld door het optreden van de regering, waardoor de markt is vrijgemaakt voor een uitbreiding van de pro-Beijing en staatsmediasector, aldus een nieuw rapport van belangenorganisatie Hong Kong Watch.

Het werkklimaat voor lokale en buitenlandse journalisten in Hongkong is steeds moeilijker geworden, aldus het rapport, waarin gedetailleerd wordt ingegaan op het wijdverbreide gebruik van vervolging van journalisten – onder meer met de nationale veiligheidswet –, intimidatie en politiegeweld, massaontslagen, en overheidsingrijpen in of censuur van verkooppunten. De politie herdefinieert wie journalist is, er komt een wet op nepnieuws en traditionele onderzoeksmethoden worden gecriminaliseerd, schrijft The Guardian.

Sinds de pro-democratische protesten van 2019 zijn onder meer Apple Daily en Stand News gesloten. Bronnen en burgers vrezen nu vergelding of juridische gevolgen voor het spreken met journalisten. Overheidsingrijpen heeft de publieke omroep zijn voormalige redactionele onafhankelijkheid ontnomen, en de resterende media past zelfcensuur toe.

Lees ook:

Recent verschenen