Opnieuw prodemocratische journalisten gearresteerd in Hongkong

© Miguel Candela / EPA

360 Magazine

| Amsterdam | 30 december 2021

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Wikipedia leeft nog in China ondanks verbod

» Indonesië neemt tientallen op zee gestrande Rohingya-vluchtelingen alsnog op

Stand News sluit zijn deuren naar arrestaties

Meer dan tweehonderd politieagenten bestormden op 29 december het redactielokaal van de Hongkongse nieuwswebsite Stand News, meldde Hong Kong Free Press. Zeven medewerkers van het prodemocratische mediakanaal werden gearresteerd wegens ‘samenzwering voor het publiceren van opruiende publicaties’. Naast de arrestaties legden de politie ook beslag op documenten en computerapparatuur.

Stand News, opgericht in december 2014, kondigde op zijn sociale netwerken de ‘onmiddellijke stopzetting van alle activiteiten’ aan, evenals het ontslag van Patrick Lam, de hoofdredacteur, die ook werd gearresteerd. Al het personeel is ontslagen, en de site zal naar verwachting binnen vierentwintig uur offline gaan.

‘Door onafhankelijke media het zwijgen op te leggen wordt de geloofwaardigheid en levensvatbaarheid van Hongkong ondermijnt’

‘Er is alle reden om aan te nemen dat dit online nieuwskanaal en andere vermeende “internationaal front”-leden [activisten] via hun platform hebben aangezet tot haat tegen de regering en de veiligheid van burgers in gevaar hebben gebracht’, vertelde Steve Li, hoofd van de politie van Hongkong, tijdens een persconferentie, aldusHong Kong Free Press.

De VS hebben de Chinese en Hongkongse autoriteiten opgeroepen tot vrijlating van de zeven gearresteerde personen die gelieerd zijn Stand News, bericht The Guardian. Buitenlandminister Anthony Blinken verklaarde dat ‘journalistiek geen opruiing is’ en dat ‘door onafhankelijke media het zwijgen op te leggen, de Volksrepubliek China en de lokale autoriteiten de geloofwaardigheid en levensvatbaarheid van Hongkong ondermijnen’.

Lees ook:

Recent verschenen