Rusland en VS in gesprek: ‘De toekomst van Oekraïne wordt in Genève vormgegeven’

© Pavel Golovkin / AFP, Eric Baradat / POOL

360 Magazine

| Amsterdam | 29 december 2021

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Weinig steun voor Berlusconi als president

» Belgische theaters weer open. ‘Een eerste overwinning voor de cultuur’

Bilaterale vindt plaats op 10 januari in Genève

Rusland en de Verenigde Staten hebben op dinsdag 28 december aangekondigd dat zij op 10 januari in Genève besprekingen zullen voeren over Oekraïne en de veiligheid in Europa. Maar in Washington blijven twijfels bestaan over de bedoelingen van het Kremlin, dat bij voorbaat elke ‘concessie’ heeft uitgesloten ten aanzien van zijn eisen om de westerse invloed op zijn grenzen te beperken.

Het is dan ook in Genève dat ‘de stabiliteit van Europa en de toekomst van de Oost-West-scheidslijn, waarvan men dacht dat die dertig jaar geleden door de val van de Sovjet-Unie was verdwenen, op het spel staan’, aldus de Zwitserse krant Le Temps. Rusland en de Verenigde Staten hebben dinsdag aangekondigd dat zij op 10 januari samen in de Zwitserse stad zullen deelnemen aan besprekingen over Oekraïne en de veiligheid van het Oude Continent. ‘De toekomst van Oekraïne zal in Genève worden vormgegeven’, kopt het in Lausanne gevestigde dagblad.

Het Kremlin eist dat de NAVO niet uitbreidt naar de voormalige Sovjet-Unie

De bilaterale ontmoeting is bedoeld om de spanningen te doen afnemen nu Kiev en zijn westerse bondgenoten Moskou ervan beschuldigen tienduizenden troepen aan zijn grens te verzamelen als voorbereiding op een mogelijke invasie. Het Kremlin, dat elke oorlogszucht ontkent en zich opwerpt als het mikpunt van westerlingen die Kiev politiek en militair steunen, eist veiligheidsgaranties: met name de toezegging van de NAVO om niet uit te breiden naar de voormalige Sovjet-Unie, onder andere door Oekraïne niet toe te laten tot haar gelederen, aldus The Guardian.

Lees ook:

Recent verschenen