China vervangt zijn sterke man in de Oeigoerse regio Xinjiang

© Roman Pilipey / EPA

360 Magazine

| Amsterdam | 28 december 2021

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Protest bij Indiase Apple-leverancier na massale voedselvergiftiging

» Saoedi-Arabië begint offensief tegen Jemen

Man achter interneringskampen voor Oeigoeren vervangen

Beijing kondigde zondag het vertrek aan van voormalig militair Chen Quanguo, wiens naam in verband wordt gebracht met het hardhandig optreden tegen de moslimminderheid in de regio. Het was na zijn komst aan het hoofd van Xinjiang in 2016 dat er berichten opdoken over interneringskampen waarvan Beijing aanvankelijk het bestaan ontkende, bericht The Guardian.

Chen werd in 2020 door de VS op de zwarte lijst geplaatst

Het vertrek van de hoge ambtenaar, die in 2020 door de VS op de zwarte lijst werd geplaatst, komt dagen nadat Washington nieuwe sancties heeft opgelegd aan Chinese bedrijven die beschuldigd worden van het schenden van de mensenrechten in Xinjiang. ‘Het is nog niet duidelijk of dit besluit een teken is van een heroverweging van China’s algemene aanpak van Xinjiang’, merkt The Guardian op, en schrijft dat ‘Beijing wil voorkomen dat de indruk ontstaat dat het buigt voor internationale druk’. Volgens het dagblad denken sommige China-deskundigen dat ‘Chen tijdens het partijcongres een promotie zou kunnen krijgen’.

Xinjiang wordt nu geleid door Ma Xingrui, die eerder aan het hoofd stond van de zuidelijke provincie Guangdong, waarvan Guangzhou de hoofdstad is.

Lees ook:

Recent verschenen