VS: 91 jaar na executie wordt zwarte tiener alsnog onschuldig verklaard

© Wiki

360 Magazine

| Amsterdam | 17 juni 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Frankrijk, Italië, Duitsland en Roemenië steunen EU-kandidatuur Oekraïne

» Duizenden runderen sterven door hittegolf in Kansas

Williams kreeg als jongste persoon ooit doodstraf in Pennsylvania

In de Verenigde Staten is een jonge zwarte man eenennegentig jaar na zijn executie alsnog onschuldig verklaard. Alexander McClay Williams werd op zestienjarige leeftijd veroordeeld en geëxecuteerd voor het neersteken van een witte lerares. Decennialang heeft zijn familie beweerd dat hij ten onrechte was veroordeeld. Deze week werd hij door een rechtbank in Pennsylvania vrijgesproken, aldus Philadelphia Inquirer.

‘In 1931 had een witte jury slechts vier uur nodig om Alexander McClay Williams, een zwarte tiener, te veroordelen voor het neersteken van een lerares op de Glen Mills School for Boys in Delaware County’, schrijft de lokale krant. Vijf maanden later werd Williams, zestien jaar oud, geëxecuteerd. Hij was daarmee de jongste persoon in Pennsylvania ooit die ter dood werd gebracht.

Met hulp van de achterkleinzoon van de advocaat die hem tijdens het proces vertegenwoordigde, probeerde zijn familie tientallen jaren lang zijn onschuld te bewijzen, en deze week werd Williams eindelijk postuum in het gelijk gesteld. Het nieuws werd met opluchting begroet door zijn enige overlevende zus (92), meldt Philadelphia Inquirer.

Lees ook:

Recent verschenen