Duizenden runderen sterven door hittegolf in Kansas

© Piotr Malecki / Panos Pictures

360 Magazine

| Amsterdam | 17 juni 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» VS: 91 jaar na executie wordt zwarte tiener alsnog onschuldig verklaard

» Frankrijk, Italië, Duitsland en Roemenië steunen EU-kandidatuur Oekraïne

Hittestress bij vee steeds grotere uitdaging voor boeren

De recordhittegolf die momenteel over de VS raast, heeft een dodelijk effect op de veestapel, schrijft The Guardian. De staat Kansas, waar twee keer zoveel koeien zijn als mensen, meldt dat er al tweeduizend runderen zijn gestorven door het warme weer.

‘Hittestress bij vee wordt een steeds grotere uitdaging voor veehouders naarmate de wereld opwarmt’, aldus Philip Thornton, een klimaatonderzoeker en hoogleraar die in 2021 een rapport heeft opgesteld over de gevolgen van toenemende hitte voor de veestapel. Boeren kunnen maatregelen nemen om hun vee tijdens extreme temperaturen te beschermen, aldus Thornton, maar daar zijn hoge kosten aan verbonden.

Volgens het Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) is het jaarlijkse aantal hittegolven in de VS gestegen van twee tot zes in de periode 1960-2020. Ook het aantal dagen met extreme hitte neemt toe. In de jaren 1960 duurde het hittegolfseizoen ongeveer twintig dagen, terwijl in de jaren 2010 een gemiddelde van zeventig dagen werd bereikt.

Lees ook:

Recent verschenen