Frankrijk, Italië, Duitsland en Roemenië steunen EU-kandidatuur Oekraïne

© Ludovic Marin / POOL / EPA / MAXPPP OUT

360 Magazine

| Amsterdam | 17 juni 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Duizenden runderen sterven door hittegolf in Kansas

» VS: 91 jaar na executie wordt zwarte tiener alsnog onschuldig verklaard

Europese leiders spreken steun uit voor Oekraïne

Frankrijk, Italië, Duitsland en Roemenië ’steunen de onmiddellijke toekenning van de status van kandidaat-lidstaat voor Oekraïne’, zei Emmanuel Macron donderdag in Kyiv, waar hij op bezoek was samen met zijn Italiaanse en Duitse ambtgenoten. Na gesprekken met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft de Franse president ‘ook toegezegd wapens te blijven sturen, om de Oekraïense oorlogsinspanningen te steunen’, meldt Financial Times.

‘Het Oekraïense volk verdedigt elke dag de waarden van democratie en vrijheid’

‘Het Oekraïense volk verdedigt elke dag de waarden van democratie en vrijheid, die aan de basis liggen van het Europese project, van ons project. We mogen niet treuzelen en dit proces vertragen’, aldus de Italiaanse premier Mario Draghi. Het besluit van de zeventwintig lidstaten, dat met unanimiteit moet worden genomen, zal volgen tijdens de Europese top op 23 en 24 juni.

Olaf Scholz, de bondskanselier van Duitsland, benadrukte dat hij en zijn EU-collega’s naar Kyiv waren gekomen met een ‘duidelijke boodschap (…) dat Oekraïne bij de Europese familie hoort’. Ook de Roemeense president Klaus Iohannis maakte de reis per trein van Polen naar Kyiv. Een dag eerder was hij gastheer geweest voor Macron, die naar Roemenië was gereisd om de Franse NAVO-troepen te bezoeken.

Lees ook:

Recent verschenen