Colombia kiest voor het eerst linkse president en zwarte vicepresident

© Juan Barreto / AFP

360 Magazine

| Amsterdam | 21 juni 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Rus Moeratov veilt Nobelprijs voor Oekraïense kindvluchtelingen

» Pro-Europese Georgiërs eisen hervormingen van hun regering

Historische verkiezingsuitslag in Colombia

Gustavo Petro (62), een voormalige extreemlinkse guerrillastrijder die is overgestapt naar de sociaaldemocratie, heeft zondag de Colombiaanse presidentsverkiezingen gewonnen met 50,48 procent van de stemmen, bericht El Tiempo. ‘Vanaf vandaag zal Colombia veranderen,’ beloofde de eerste linkse president in de Colombiaanse geschiedenis.

‘Na 214 jaar [onafhankelijkheid] hebben we een regering voor en door het volk’

Zijn verkiezingsoverwinning is ook voor een andere reden historisch: zijn running mate, Francia Márquez (40), is de eerste Colombiaanse vrouw van Afrikaanse afkomst die vicepresident wordt. ‘Na 214 jaar [onafhankelijkheid] hebben we een regering voor en door het volk, een regering van mensen met eelt op hun handen, een regering van hen die niet meetelden in Colombia,’ zei Márquez kort nadat de uitslag bekend was.

De aftredende president Iván Duque beloofde op maandag dat de machtsoverdracht ‘transparant en efficiënt’ zou verlopen, meldt El Tiempo in een tweede artikel. Ook drong de conservatieve politicus er bij de linkse Gustavo Petro, die op 7 augustus aantreedt, op aan de ‘economische vrijheid‘ te verdedigen en ervoor te zorgen dat ‘iedereen die een bedrijf heeft de volledige garantie heeft dat hij deze vrijheid zonder enige beperking zal kunnen uitoefenen’.

Lees ook:

Recent verschenen