Biden en Xi ontmoeten elkaar tijdens G20-top op moment van grote spanningen

© AFP

360 Magazine

| Amsterdam | 14 november 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Zeker zes doden bij aanslag centrum Istanbul

» Pirc Musar eerste vrouwelijke president van Slovenië

Biden ontmoet Xi voor het eerst sinds hij president is

De Amerikaanse president Joe Biden heeft maandag een ontmoeting met de Chinese leider Xi Jinping. Het is voor het eerst sinds Biden aantrad als president dat hij een fysieke ontmoeting met Xi heeft, schrijft The New York Times. De twee wereldleiders spreken elkaar op de G20-top die momenteel op het Indonesische eiland Bali wordt gehouden.

De ontmoeting komt op een moment van grote spanningen tussen de Verenigde Staten en China. De afzijdige rol van China in de oorlog in Oekraïne, het handelsconflict tussen China en de VS, de kwestie-Taiwan, de kernwapentesten van Noord-Korea, de uitbreidingen van China in de Stille Zuidzee en de mensenrechtenschendingen tegen etnische minderheden als de Oeigoeren zullen aan bod komen.

Taiwan, dat door China als afvallige provincie wordt beschouwd, zal het belangrijkste thema zijn. Volgens het één-Chinaprincipe behoort het land tot China en zal het in de toekomst, indien nodig met militaire middelen, ingelijfd worden. De VS hebben herhaaldelijk gewaarschuwd dat het Taiwan met militaire middelen te hulp zullen schieten als China het land binnenvalt.

Lees ook:

Recent verschenen