VS beschuldigt China van ‘ondermijning Amerikaanse rechtssysteem’

Screenshot van persconferentie © New York Times

360 Magazine

| Amsterdam | 25 oktober 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Weinstein misbruikte macht om vrouwen te verkrachten, aldus openbaar aanklager

» Zes Palestijnen gedood bij Israëlische invallen op Westelijke Jordaanoever

Dertien Chinese burgers aangeklaagd voor spionage

De Amerikaanse minister van Justitie Merrick Garland heeft maandag de Chinese staat ervan beschuldigd ‘het Amerikaanse rechtssysteem te ondermijnen’, technologie te stelen en Chinese burgers die naar de Verenigde Staten migreren te intimideren, bericht The New York Times. Deze uitspraken deed Garland tijdens een persconferentie waarin hij de aanklachten aankondigde tegen dertien Chinese staatsburgers die voor de inlichtingendienst van Beijing zouden werken.

De persoon bleek voor de FBI te werken en overhandigde valse documenten

Twee van de aangeklaagde Chinese burgers zouden spioneren voor Huawei, een Chinees telecommunicatiebedrijf, dat wordt beschuldigd van het stelen van handelsgeheimen. Het tweetal zou tevergeefs hebben geprobeerd voorkennis te verkrijgen over een federaal onderzoek naar het bedrijf door steekpenningen te betalen aan een ambtenaar die toegang had tot gevoelige details van het gerechtelijk onderzoek naar Huawei. De persoon bleek voor de FBI te werken en overhandigde valse documenten.

De aanklacht maakte deel uit van drie ongerelateerde rechtszaken tegen Chinese inlichtingenagenten in de Verenigde Staten die maandag werden aangekondigd, ‘een dag nadat president Xi Jinping van China zijn greep op de macht verstevigde toen het congres van de Communistische Partij in Beijing werd afgesloten’, schrijft The New York Times.

Lees ook:

Recent verschenen