Weinstein misbruikte macht om vrouwen te verkrachten, aldus openbaar aanklager

360 Magazine

| Amsterdam | 25 oktober 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» VS beschuldigt China van ‘ondermijning Amerikaanse rechtssysteem’

» Zes Palestijnen gedood bij Israëlische invallen op Westelijke Jordaanoever

Tweede proces tegen Weinstein begonnen

De gevallen Hollywood-magnaat was een ‘seksueel roofdier‘ die tientallen jaren lang zakelijke afspraken gebruikte om vrouwen seksueel te misbruiken, oordeelde de openbaar aanklager maandag bij de opening van het tweede proces tegen de voormalige producent. Als Harvey Weinstein, die al een gevangenisstraf van drieëntwintig jaar uitzit na zijn veroordeling in 2020 voor verkrachting en aanranding in New York, wordt veroordeeld, ‘zou hij levenslang achter de tralies kunnen blijven’, schrijft Variety.

Tijdens het proces, dat naar verwachting twee maanden zal duren, zullen negen vrouwen getuigen. Naast de vijf vrouwen die de basis vormen van de aanklacht wegens aanranding en verkrachting, zullen vier vrouwen als ondersteunende getuigen optreden. Bij veel van de voorvallen die door de aanklager naar voren werden gebracht, ging het om Weinstein die masturbeerde in het bijzijn van de vrouwen, bericht Variety. Bij andere incidenten gebruikte Weinstein zijn grote lichaam om de vrouwen tegen hun wil in een hoek te duwen.

De aanklager vertelde de jury dat veel van de vrouwen uit angst voor vergelding na de vermeende aanrandingen in contact bleven met Weinstein. De vrouwen voelden zich beschaamd en in verlegenheid gebracht. Bijna alle vrouwen die tegen hem getuigen waren werkzaam in de filmindustrie.

Lees ook:

Recent verschenen