Biden gebruikt voor het eerst zijn veto om Republikeinse wet te blokkeren

© Jacquelyn Martin / POOL / AFP

360 Magazine

| Amsterdam | 21 maart 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Xi en Poetin bespreken Chinees vredesplan voor oorlog in Oekraïne

» Wetenschappers luiden noodklok over klimaatverandering

Republikeinse meerderheid dwingt president tot machtsmiddel

Joe Biden heeft voor het eerst zijn veto gebruikt om een Republikeins wetsvoorstel te blokkeren, bericht CNN. De Amerikaanse president gebruikte dit middel maandag om een resolutie te blokkeren die een regeling voor pensioenbeleggingen ongedaan wilde maken. Deze regeling zou de beheerders van pensioenfondsen in staat stellen om rekening te houden met de gevolgen van klimaatverandering en andere sociale en bestuurlijke milieufactoren.

Volgens Republikeinse politici is de regeling onderdeel van ‘woke’ beleid, dat een liberale agenda opdringt aan Amerikanen en de pensioenresultaten van gepensioneerden zal schaden. De Democraten houden vol dat ideologie er niets mee te maken heeft en dat de regeling beleggers juist een hogere opbrengst zal opleveren.

Dit eerste presidentiële veto ‘weerspiegelt de realiteit van een nieuwe politieke orde in Washington, nu de Republikeinen de controle over het Huis van Afgevaardigden hebben sinds de tussentijdse verkiezingen van 2022’, schrijft CNN. Volgens het Amerikaanse netwerk zouden de Republikeinen ‘kunnen proberen het veto van Biden op te heffen, maar op dit moment lijkt het onwaarschijnlijk dat ze de vereiste tweederde meerderheid kunnen krijgen in zowel het Congres als het Huis’.

Lees ook:

Recent verschenen