Bij de dood van Aurora

| 19 november 2014

Begin november overleed Aurora Bernárdez, de eerste vrouw van schrijver Julio Cortázar. Nobelprijswinnaar Mario Vargas Llosa, vriend van het echtpaar, schreef een eerbetoon aan haar.

Het was december 1958 dat een Peruviaanse vriend van de Unesco, Alfonso de Silva, me uitnodigde om bij hem thuis in Parijs te komen eten. Hij zette me naast een magere, boomlange man zonder baardgroei van wie ik pas bij het afscheid ontdekte dat het Julio Cortázar was. Hij zag er zo jong uit dat ik hem even oud als mezelf schatte; in werkelijkheid was hij 22 jaar ouder. Zijn vrouw, Aurora Bernárdez, die klein en frêle was, had grote blauwe ogen en een ietwat ironische glimlach waarmee ze de mensen op afstand hield.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid