Bijna veertig doden bij brand migrantencentrum Mexico

© Luis Torres/EPA

360 Magazine

| Amsterdam | 29 maart 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Ex-vicepresident Pence moet getuigen tegen Trump

» Frankrijk erkent Oekraïense hongersnood in 1932-1933 als genocide

De brand zou zijn ontstaan tijdens een protest van migranten

Bij een brand in een opvangcentrum voor migranten in Mexico, vlak bij de grens met de VS, zijn bijna veertig mensen om het leven gekomen, bericht El Universal. Nog eens dertig inzittenden van het centrum zijn met verwondingen opgenomen in het ziekenhuis.

De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador zegt dat de brand ontstond nadat migranten uit Centraal- en Zuid-Amerika matrassen in brand staken uit protest tegen hun mogelijke uitzetting. Het vuur verspreidde zich, met een van de dodelijkste branden in jaren in Mexico als gevolg. Door de tragedie is de discussie over de opvang van migranten die richting de VS reizen en de omstandigheden waarin ze worden vastgehouden, weer opgelaaid.

Mexicaanse steden aan de grens met de VS kampen al maandenlang met grote aantallen migranten die vanuit het zuiden proberen asiel aan te vragen bij de noorderbuur. Vanwege strenge migratie-eisen gaat dat moeilijk en stranden veel mensen in steden als Ciudad Juárez, waar de brand plaatsvond, of Tijuana, een andere grensstad. Een groot deel van de migranten probeert de grens op een illegale manier over te steken, wat zelden lukt.

Lees ook:

Recent verschenen