Ex-vicepresident Pence moet getuigen tegen Trump

© Steven Senne / AP

360 Magazine

| Amsterdam | 29 maart 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Frankrijk erkent Oekraïense hongersnood in 1932-1933 als genocide

» Bijna veertig doden bij brand migrantencentrum Mexico

Een jury wil weten wat Trump deed tijdens de Capitoolbestorming

Mike Pence, vicepresident van de Verenigde Staten tijdens het presidentschap van Donald Trump, moet getuigen voor een onderzoeksjury over mogelijke ondermijning van de presidentsverkiezingen door Trump. Dat meldt CNN. De jury wil van Pence horen in welke mate Trump zou hebben geprobeerd de uitslagen te beïnvloeden.

Ook wil men weten welke rol de oud-president heeft gespeeld in de bestorming van het Capitool in Washington op 6 januari 2021, zo wordt gemeld. Bekend is dat Trump in aanloop naar die dag zijn aanhangers opriep te demonstreren en te voorkomen dat Pence in zijn rol als vicepresident de verkiezingsuitslag zou bekrachtigen. Uiteindelijk drongen de aanhangers van Trump het Capitool binnen en scandeerden sommige dat Pence opgehangen moest worden.

Pence heeft op meerdere momenten uitgehaald naar Trump vanwege de bestorming

Pence heeft op meerdere momenten, waaronder recentelijk in een interview, uitgehaald naar Trump vanwege die bestorming. Naar het handelen van de oud-president lopen meerdere onderzoeken, maar het is voor het eerst dat Pence wordt opgeroepen te getuigen. Nooit eerder in de geschiedenis is het voorgekomen dat een vicepresident verklaringen afgeeft aan een jury over een president.

Lees ook:

Recent verschenen