Commissie: Trump medeschuldig aan bestorming Capitool

© Unsplash

360 Magazine

| Amsterdam | 23 december 2022

» Venezolaanse oppositie stemt Guaidó weg

» NYT: Russische eenheid doodde burgers Boetsja

Ze raden aan Trump nooit meer een publiek ambt te laten bekleden

De commissie in het Huis van Afgevaardigden die onderzoek deed naar de bestorming van het Capitool heeft donderdag zijn rapport gepubliceerd, meldt de Washington Post. De conclusies wijzen naar één hoofdschuldige: de voormalige president Donald Trump zou de drijvende kracht achter de bestorming zijn geweest, zowel voorafgaand als tijdens de gewelddadige gebeurtenis.

Zo zou het kamp van Trump al in 2020 plannen hebben gemaakt voor een protestmars richting het Capitool op de dag dat de verkiezingswinst van Joe Biden bekrachtigd zou worden. Voorafgaand aan de mars gaf Trump een toespraak, waarin hij zijn ongefundeerde leugens over verkiezingsfraude weer herhaalde. En toen de menigte het Capitool bestormde en tot de vergaderzaal doordrong, deed de toenmalig president niets om het geweld af te remmen.

Naar aanleiding van het rapport heeft de commissie, met naast zeven Democraten ook twee Republikeinse afgevaardigden, de aanbeveling gedaan Trump te verbieden ooit nog een publiek ambt te bekleden. Eerder adviseerden zij het Ministerie van Justitie al om Trump te vervolgen. De oud-president wil zelf meedoen aan de presidentsverkiezingen van 2026.

Lees ook:

Recent verschenen