Venezolaanse oppositie stemt Guaidó weg

© Wikimedia Commons

360 Magazine

| Amsterdam | 23 december 2022

» NYT: Russische eenheid doodde burgers Boetsja

» Commissie: Trump medeschuldig aan bestorming Capitool

In aanloop naar de verkiezingen wil de oppositie verenigd zijn

Juan Guaidó, die lange tijd hét gezicht was van de politieke oppositie in Venezuela en zichzelf uitriep tot interim-president van het Zuid-Amerikaanse land, heeft donderdag een zware klap te verwerken gehad. Drie van de vier partijen in de Venezolaanse oppositie stemden voor het ontslag van zijn interim-regering, meldt persbureau Reuters. Alleen zijn eigen partij stemde tegen.

In Venezuela worden in 2024 presidentsverkiezingen gehouden en de oppositie ziet daarin geen rol weggelegd voor Guaidó. Daarnaast wil de oppositie buitenlandse activa van Venezuela, die door sancties niet toegankelijk zijn voor de regering van Nicolás Maduro, kunnen beheren. Guaidó beheert deze bedrijven, die voornamelijk actief zijn in de brandstof- en aardoliesector, na goedkeuring door de VS.

De oppositie is al langer in gesprek met Maduro om te zorgen dat de humanitaire crisis in Venezuela beter aangepakt wordt. Guaidó was al niet betrokken bij deze gesprekken. Nadat hij zich in 2019 uitriep tot interim-president probeerde hij met steun van buitenlandse partijen Maduro te verdrijven, maar nadat dat niet lukte, verdween hij steeds verder naar de achtergrond.

Lees ook:

Recent verschenen