NYT: Russische eenheid doodde burgers Boetsja

360 Magazine

| Amsterdam | 23 december 2022

» Commissie: Trump medeschuldig aan bestorming Capitool

» Venezolaanse oppositie stemt Guaidó weg

In Boetsja werden in april honderden doden gevonden

Onderzoeksjournalisten van The New York Times hebben ontdekt wie er deels verantwoordelijk is voor de massaslachting in het Oekraïense dorpje Boetsja. In Boetsja werden in april van dit jaar de lichamen van honderden burgers ontdekt die waren doodgeschoten. Volgens het onderzoek van The New York Times is een regiment parachutisten uit Rusland verantwoordelijk voor zeker dertig doden.

Alle executies vonden volgens de krant plaats in dezelfde straat, met als doel de weg richting Kiev vrij te houden. Mannen, vrouwen en kinderen werden volgens het onderzoek op willekeurige wijze doodgeschoten. Het zou gaan om een systematische manier van executeren, schrijft de krant. Tegenwoordig refereren burgers in het dorp aan de straat waar de moorden plaatsvonden als ‘weg des doods’.

The New York Times kon de details en de identiteit van de parachutisten-eenheid achterhalen omdat zij met afgepakte telefoons naar het thuisfront belden. Die gegevens werden geanalyseerd, net als de militaire kleding die zij droegen en de voertuigen waarin zij reden, op basis van videobeelden en getuigenverslagen.

Lees ook:

Recent verschenen