Rusland bereidt groot offensief tegen Oekraïne voor

© Alexander Nemenov / AFP

360 Magazine

| Amsterdam | 16 december 2022

» ‘Qatargate’ in Europees Parlement dijt verder uit

» Prominente journalisten geschorst van Twitter

De Russen zouden 200.000 man klaarstomen voor een invasie

Rusland heeft de Oekraïense stad Cherson donderdag zestien keer gebombardeerd. Dat zegt de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Met name de energievoorziening in de stad is doelwit van Russische aanvallen. Ook in de regio’s Donbas en Charkov liggen dergelijke voorzieningen onder vuur. Met de aanvallen hoopt het Russische leger de Oekraïense bevolking extra hard te raken, omdat het momenteel zeer koud is in het land vanwege de winter.

De Oekraïners verwachten dat begin volgend jaar een nieuw offensief wordt gelanceerd door de Russen. Volgens The Economist zouden er zeker 200.000 Russische militairen getraind worden voor de nieuwe aanvallen. Deze 200.000 Russen komen bovenop de ruim 300.000 reservisten die al zijn gemobiliseerd. De VS heeft al nieuwe wapensteun beloofd en veel ook meer militairen gaan trainen om met de westerse wapens om te gaan.

Ook de Europese Unie blijft proberen Rusland te raken, zij het via sancties. Donderdag werden de landen het eens over een negende pakket sancties, met daarop tientallen personen en organisaties wiens tegoeden in Europa worden bevroren. Deze sancties zijn met name gericht op mensen die actief zijn in het Russische leger, de defensie-industrie en politieke partijen. Ook mag er niet meer in Russische mijnbouw geïnvesteerd worden.

Lees ook:

Recent verschenen