‘Qatargate’ in Europees Parlement dijt verder uit

© Unsplash

360 Magazine

| Amsterdam | 16 december 2022

» Prominente journalisten geschorst van Twitter

» Rusland bereidt groot offensief tegen Oekraïne voor

De ex-vicevoorzitter van het EP wordt verdacht van gesjoemel

Het omkoopschandaal in het Europees Parlement blijft zich uitdijen. Een van de kopstukken van het schandaal, dat ‘Qatargate’ wordt genoemd vanwege de prominente rol van Qatarees geld in de affaire, wordt verdacht van fraude met personeelsvergoedingen. Het gaat om Eva Kaili, een van de vicevoorzitters in het EP, die inmiddels vastzit in een Belgische cel.

Bij Kaili en haar vader thuis zijn honderdduizenden euro’s aan cash geld ontdekt, die volgens autoriteiten afkomstig waren uit Qatar en Marokko, die er invloed in het EP mee wilden kopen. De Belgische politie, schrijft de site van Eppo, wil dat de politieke onschendbaarheid van Kaili wordt opgeheven, om haar zo te kunnen vervolgen. Zelf ontkent Kaili alle betrokkenheid, zowel bij ‘Qatargate’ als bij het gesjoemel met de vergoedingen.

Om te voorkomen dat dergelijke schandalen zich weer voordoen, gaat het Europees Parlement vriendschapscommissies met andere landen verbieden en klokkenluiders beter beschermen. Daarnaast mogen vertegenwoordigers van Qatar niet langer het EP in en worden visumverdragen voorlopig opgeschort.

Lees ook:

Recent verschenen