Commissie: Trump moet vervolgd worden

Evan Vucci/AP

360 Magazine

| Amsterdam | 20 december 2022

» Harvey Weinstein schuldig aan verkrachting

» Poetin bezoekt bondgenoot Loekasjenka in Belarus

Trump zou vervolgd moeten worden voor de Capitool-bestorming

Een parlementaire onderzoekscommissie in de VS vindt dat het ministerie van Justitie de voormalige Amerikaanse president Donald Trump strafrechtelijk moet vervolgen, schrijft persbureau Reuters. Dat is de uitkomst van het maandenlange onderzoek van de commissie naar de bestorming van het Capitool op 6 januari. Volgens de commissie heeft Trump geprobeerd een vreedzame machtsoverdracht te saboteren.

De commissie heeft vier gerechtelijke gronden onderzocht op basis waarvan Trump vervolgd zou kunnen worden. Het zou gaan om het verhinderen van rechtsproces, een ‘samenzwering om de VS te benadelen’, een ‘samenzwering om valse getuigenissen te produceren’ en het ‘aanzetten tot, bijstaan van of helpen en steunen bij’ een opstand.

Ondanks het advies van de commissie is een strafrechtelijke vervolging van Trump geen feit. Het ministerie van Justitie moet daar nog over beslissen, wetende dat een vervolging de polarisatie in de VS verder zal voeden. Trump zelf wil meedoen aan de presidentsverkiezingen van 2024. Een vervolging zou die ambitie in de weg kunnen staan.

Lees ook:

Recent verschenen