Rechtszaak Capitool: extremistische groepen blijven democratie VS bedreigen

© Patrick T. FALLON / AFP

360 Magazine

| Amsterdam | 17 oktober 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Turkije voert gevangenisstraffen in voor ‘desinformatie’

» Zweden: centrum-rechts bereikt coalitieakkoord met steun van extreemrechts

Ongeveer 18 miljoen Amerikanen steunen bestorming

‘De golf van gewelddadig extremisme op rechts is nog lang niet voorbij’, schrijft Los Angeles Times. Vijf leiders van de Oath Keepers, een rechtse militie die een leidende rol speelde bij de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021, stonden vorige week terecht in Washington. De verdachten, waaronder oprichter Stewart Rhodes, werden beschuldigd van ‘opruiende samenzwering’: het beramen van een aanval op de federale regering om te voorkomen dat het Congres de presidentsverkiezingen van 2020 zou certificeren.

De aanklagers zeiden dat Rhodes en anderen de aanval op het Capitool planden, hun troepen opdroegen om ‘zombie killer tomahawks’ en andere wapens mee te nemen en geweren in hotels opsloegen voor het geval de strijd zou escaleren. ‘De vervolgingen hebben echter geen merkbare deuk geslagen in het grotere fenomeen van rechts-extremisme, een ecosysteem dat witte supremacisten, antiregeringsmilitanten en veel (maar lang niet alle) aanhangers van ex-president Trump omvat’, aldus Los Angeles Times.

De Proud Boys bijvoorbeeld, een andere militie waarvan de leiders in december terecht zullen staan voor soortgelijke beschuldigingen, lijken alleen maar te groeien. Ook is het volgens experts een fout om alleen op milities te focussen. ‘Uit opiniepeilingen blijkt dat ongeveer 18 miljoen Amerikanen geweld gerechtvaardigd vinden om Trump weer in het Witte Huis te krijgen’, schrijft het dagblad uit Californië.

Lees ook:

Recent verschenen