Zweden: centrum-rechts bereikt coalitieakkoord met steun van extreemrechts

© Jonathan Nackstrand / AFP

360 Magazine

| Amsterdam | 17 oktober 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Turkije voert gevangenisstraffen in voor ‘desinformatie’

» Rechtszaak Capitool: extremistische groepen blijven democratie VS bedreigen

Nieuwe regering wil belastingen en uitkeringen verlagen

Drie centrumrechtse partijen in Zweden hebben vrijdag een overeenstemming bereikt over een minderheidscoalitie die afhankelijk zal zijn van de parlementaire steun van de Zweedse Democraten. Hierdoor krijgt de extreemrechtse partij voor het eerst directe invloed op het regeringsbeleid, aldus The Guardian.

De leider van de Gematigde Uniepartij, Ulf Kristersson, zei vrijdag dat hij een regering zou vormen met de liberalen en de christendemocraten. Het rechtse blok had onder zijn leiding bij de verkiezingen van 11 september een nipte meerderheid behaald. De grootste rechtse partij van Zweden, de anti-immigratiepartij Zweden Democraten, zou geen formeel lid zijn van de coalitie, maar heeft ermee ingestemd het beleid mee vorm te geven in ruil voor steun in het parlement, aldus Kristersson.

Het vijftig bladzijden tellende regeerakkoord van de nieuwe regering bevat voorstellen om de belastingen te verlagen en de sociale uitkeringen te beperken, maar is ook sterk gericht op ordehandhaving, met plannen om criminele bendes aan te pakken, schrijft The Guardian. Ook wil de minderheidscoalitie meer kerncentrales bouwen.

Lees ook:

Recent verschenen