Zweden: ‘electorale thriller‘ eindigt met overwinning voor rechts blok

© Jeppe Gustafsson / Shutterstock

360 Magazine

| Amsterdam | 15 september 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Californië daagt Amazon voor de rechter

» Rusland gaf heimelijk 300 miljoen dollar aan politici en partijen wereldwijd

Mogelijke regering met extreemrechts in Zweden

De ‘electorale thriller’ in Zweden, zoals de Verdens Gang, een dagblad in het naburige Noorwegen, het noemt, is voorbij. En ‘het angstige wachten is uitgelopen op een teleurstelling voor de sociaaldemocraten’, voegt El Pais toe. Bij de parlementsverkiezingen van zondag – waarvan de resultaten zo dicht bij elkaar lagen dat het drie dagen duurde om alle stembiljetten te tellen – gingen 176 zetels naar het rechtse blok en 173 naar centrumlinks. De sociaaldemocratische premier Magdalena Andersson trok daarop haar conclusies en kondigde haar aftreden aan.

Ulf Kristersson, de man aan het hoofd van de Gematigde Uniepartij en een fragiele rechtse coalitie, is nu de natuurlijke kandidaat voor de post van premier. ‘Er is geen tijd te verliezen’, schrijft Expressen, die opmerkt dat ‘verschillende crises op de tafel van de nieuwe regering zullen belanden voordat de ministers zelfs maar tijd hebben gehad om hun dozen uit te pakken’. Op het menu: de energiecrisis, een inflatie van 9 procent, het NAVO-toetredingsdossier, de oorlog in Oekraïne en vooral criminaliteit en immigratie, twee centrale thema’s van de campagne, aldus de tabloid.

‘De lange mars van de postfascisten naar de macht eindigde vanavond’

De grote winnaar van de verkiezingen was uiterst rechts. Met 20,5 procent van de stemmen (vergeleken met minder dan 6 procent in 2010) werden de Zweden Democraten (SD) van Jimmie Akesson, erfgenamen van een neonazistische groepering, de op een na grootste partij van het land. ‘De lange mars van de postfascisten naar de macht eindigde vanavond’, aldus La Repubblica.

De SD zal deze populaire steun moeten omzetten ‘in echte politieke invloed’, waarschuwt Politico. De uitdaging voor Kristersson zal zijn om aan de verwachtingen van zijn nieuwe, radicalere, bondgenoten te voldoen en tegelijkertijd de meer gematigde fracties in de coalitie tevreden te stellen. Sommige leden van de Liberalen willen bijvoorbeeld geen ministerpost voor extreemrechts. ‘Het Scandinavische land, dat de afgelopen jaren is geteisterd door herhaalde politieke crises, bevindt zich opnieuw in een fase van onzekerheid wat betreft de vorming van een regering, met een krappe meerderheid en een partij die een probleem zou kunnen vormen’, concludeert de Belgische krant Le Soir.

Lees ook:

Recent verschenen