Bolsonaro reageert na verlies en weigert Lula te feliciteren

© Joedson Alves / EPA

360 Magazine

| Amsterdam | 02 november 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Denemarken: sociaaldemocraten weer de grootste na verkiezingen

» Noodtoestand in delen van Ecuador na bendegeweld

De Braziliaanse president zei protesten te begrijpen

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft voor het eerst gereageerd op de verkiezingswinst van zijn rivaal Lula bij de presidentsverkiezingen. Bolsonaro weigerde Lula te feliciteren en noemde zijn rivaal in het geheel niet in zijn eerste reactie sinds zijn verlies. Hij richtte zich vooral tot zijn aanhangers, schrijft de BBC.

Sommige aanhangers van Bolsonaro weigeren zich neer te leggen bij hun verlies en demonstreren tegen de overwinning van Lula. Bolsonaro zei zelf in de maanden voor de verkiezingen dat het zeer aannemelijk was dat er fraude gepleegd zou worden bij de stembusgang. Nadat bekend werd dat Lula de verkiezingen had gewonnen, hebben verschillende vrachtwagenchauffeurs snelwegen geblokkeerd.

Bolsonaro weigerde te reageren op de uitslag, tot dinsdagavond lokale tijd. In een korte toespraak zei de Braziliaanse president dat hij zou blijven strijden voor de waarden van zijn beweging (‘God, vaderland, familie en vrijheid‘) en dat hij begreep dat zijn aanhangers teleurgesteld waren in het electorale systeem in Brazilië.

Lees ook:

Recent verschenen