BRICS-top in Zuid-Afrika begonnen, met Poetin als grote afwezige

© AP

The Guardian

| Londen | Boris van der Spek | 23 augustus 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Zeker drie doden en duizenden dakloos door overstromingen in Chili

» Spaanse koning wil dat conservatief Alberto Nuñez Feijóo regering vormt

De president kan niet reizen vanwege een arrestatiebevel

In Zuid-Afrika is de driedaagse BRICS-top aan de gang, waar regeringsleiders uit Brazilië, India, China en Zuid-Afrika bespreken welke landen nog meer lid mogen worden van het samenwerkingsverband. Hoewel Rusland ook een van de BRICS-landen is, is president Vladimir Poetin niet aanwezig, meldt The Guardian.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Hij kan zijn land niet verlaten vanwege een internationaal arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof dat tegen hem is uitgevaardigd. Als hij naar Zuid-Afrika was afgereisd, had dat land hem moeten arresteren. In plaats van Poetin is zijn minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov aanwezig.

Poetin belde via een videoverbinding in om een toespraak te houden. Onder meer zijn collega’s Lula en Xi Jinping zijn wel aanwezig. Landen met middelgrote economieën als Argentinië, Indonesië en Saoedi-Arabië zouden zich ook willen aansluiten.

De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa zegt zelf dat veertig andere landen interesse hebben getoond zich aan te sluiten, bij wat wordt gezien als tegenhanger van de machtige westerse landen, die samenwerken in de G7. De huidige BRICS-landen vertegenwoordigen nu al 40 procent van de wereldbevolking.

Lees ook:

Recent verschenen