Britten rouwen om dood koningin Elizabeth II

© Pixabay

360 Magazine

| Amsterdam | 09 september 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Steve Bannon aangeklaagd voor financiële fraude in New York

» Noord-Korea is ‘onomkeerbare’ nucleaire macht, aldus Kim Jong-un

‘Aantoonbaar de beroemdste vrouw op de planeet’

Koningin Elizabeth II overleed donderdag op zesennegentigjarige leeftijd in haar Schotse residentie Balmoral. Ondanks de stromende regen verzamelden zich ’s avonds in Londen duizenden mensen voor Buckingham Palace om hun eer te betuigen.

Het Verenigd Koninkrijk is nu ‘een land in rouw’ na de dood van ‘de geliefde’ koningin Elizabeth II, aldus The Daily Mail, die schrijft dat de natie aan een ‘gebroken hart’ lijdt. Volgens de krant was de koningin ‘voor velen de grootste Brit in de geschiedenis en aantoonbaar de beroemdste vrouw op de planeet’. ‘Britten verenigd in rouw als koning Charles de wereld toespreekt’, kopt The Daily Express, een andere tabloid.

Het overlijden van de langst regerende vorstin in de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk werd om 18.30 uur door Buckingham Palace bekendgemaakt, ‘een beslissend moment in het leven van het land, waardoor het zonder zijn “matriarch” komt te zitten’, schrijft The Financial Times.

‘Wij rouwen diep om het verlies van een geliefde Vorstin en een zeer geliefde moeder’

Haar zoon, de Prins van Wales, die met andere leden van de koninklijke familie aan haar bed in Balmoral Castle in Schotland stond op het moment van haar dood, werd Koning Charles III. Hij schreef na haar overlijden: ‘Wij rouwen diep om het verlies van een geliefde Vorstin en een zeer geliefde moeder.’

Liz Truss, die dinsdag door de koningin tot premier werd benoemd, zei dat het overlijden van Elizabeth II een ’enorme schok voor de natie en de wereld’ was. Donderdagavond sloot zij haar toespraak voor de deur van Downing Street 10 af met de woorden ’God save the King’.

In Londen verzamelden duizenden mensen zich buiten Buckingham Palace. ’Velen huilden toen de Union Jack tot halfstok werd gehesen’, meldt The Times. De menigte zong het volkslied, ‘God save the Queen’, zoals te zien is op een video van BBC. ‘Ondanks de hevige regen verzamelden mensen zich (…) en legden ze bloemen buiten de poorten’ van de officiële residentie van de koninklijke familie, meldt The Guardian, die schrijft dat het tafereel ‘doet denken aan de dagen na de dood van prinses Diana, bijna precies vijfentwintig jaar geleden’.

Lees ook:

Recent verschenen