Wat gebeurt er als de Queen sterft?

Die Zeit

| Hamburg | Sam Knight | 17 mei 2017

Volgens de statistieken heeft de Britse koningin Elizabeth (91) nog jaren te leven. Maar uiteraard liggen de draaiboeken voor haar overlijden al klaar. Sam Knight zocht exact uit wat er gaat gebeuren als ‘London Bridge valt’. 

Keuze uit het archief

Vijf jaar geleden lagen de draaiboeken al klaar, afgelopen donderdag was het zover. Na zeventig jaar regeren is Queen Elizabeth II, de op een na langst regerende vorst ooit en naar beweerd wordt de beroemdste vrouw ter wereld, op 96-jarige leeftijd overleden. De Britse auteur Sam Knight onderzocht in 2017 al voor Die Zeit wat er vanaf dat moment precies gebeurt.
Bij The Guardian heeft de adjunct-hoofdredacteur een lijst van reeds geschreven artikelen aan de muur hangen. 
The Times zou voor elf dagen materiaal gereed hebben. De rouwfilms zullen ons eraan herinneren hoe anders het land eruitzag toen zij het erfde. En, inderdaad: ‘Er is een scène die keer op keer zal worden vertoond: haar eenentwintigste verjaardag, in 1947, toen prinses Elizabeth met haar ouders op vakantie was in Kaapstad. Ze bevond zich 9000 kilometer van huis en toch binnen de grenzen van het Britse Rijk. De prinses zit aan een tafel met een microfoon voor zich. Op haar schouder danst de schaduw van een boom. Terwijl ze praat wordt de camera een keer of drie, vier bijgesteld, en elke keer zie je even haar gezicht vertrekken, schemert er heel even iets door van aristocratische irritatie. “Ik verklaar dat ik mijn hele leven, of dat lang of kort zal zijn, in uw dienst zal stellen, en in dienst van de grote 
Britse familie waarvan we allen deel uitmaken,” zegt ze, met een manier van articuleren en een wereldbeeld die beiden tot het verleden behoren.’
En die constatering leidt ook tot de vraag: zal de monarchie na haar overlijden blijven voortbestaan?

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid