Buitenlandse Zakenministers VS en China ontmoeten elkaar

© Leah Millis / AP

The Washington Post

| Washington D.C. | Boris van der Spek | 19 juni 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» BBC: Griekse kustwacht liegt over toedracht migrantenramp

» Mondkapjesplicht heringevoerd in Chili na golf besmettingen

Blinken en Qin Gang ontmoetten elkaar voor het eerst in jaren

Voor het eerst in vijf jaar heeft een Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken China bezocht. Volgens The Washington Post hadden Anthony Blinken en zijn collega Qin Wang constructieve gesprekken, op een moment dat de relaties tussen de VS en China op een historisch dieptepunt zijn. De ministers spraken af elkaar binnenkort weer te spreken.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Volgens Qin zouden er aan Chinese kant zorgen zijn over de manier waarop de VS zich proberen in te mengen in Chinese aangelegenheden, zoals de kwestie-Taiwan. Het land, dat door de VS als een onafhankelijk land wordt gezien, wordt door China gezien als afvallige provincie die onder het één-Chinaprincipe onder de Chinese vlag valt. Ook de kwestie Noord-Korea blijft een splijtzwam tussen de twee landen.

Op het gebied van Oekraïne zijn er ook nog steeds conflicten, met name omdat China Rusland blijft steunen. Daarnaast zijn er technologische en economische meningsverschillen. Een eerdere ontmoeting tussen Blinken en Qin in februari werd afgeblazen omdat een Chinese spionageballon in het Amerikaanse luchtruim zou hebben gevlogen.

Lees ook:

Recent verschenen