Cambodja zet honden in tegen corona | Japanse beurs in de lift

© Tang Chhinn Sothy / AFP

360 Magazine

| Amsterdam | 06 oktober 2021

Cambodja zet honden in tegen corona

Cambodja is alom geprezen voor de snelle vaccinatiecampagne; volgens het ministerie van Volksgezondheid is meer dan 98 procent van de volwassenen ten minste één keer gevaccineerd. Nu begint het land met een nieuwe strategie om covid-19-gevallen op te sporen. Een anti-landmijneenheid traint honden, in de hoop dat de scherpe hondenneuzen die normaal worden gebruikt om ondergrondse explosieven te detecteren het coronavirus bij nietsvermoedende dragers kunnen traceren, aldus de Franse wereldomroep RFI.

‘Honden zijn efficiënter dan andere hulpmiddelen’

Het Cambodjaanse Mine Action Centre (CMAC) traint nu twaalf Mechelse herdershonden en op de langere termijn hoopt de organisatie de honden te kunnen gebruiken bij grote evenementen als sportwedstrijden, aldus algemeen directeur Heng Ratana. ‘Honden zijn efficiënter dan andere hulpmiddelen’.

De Universiteit voor Gezondheidswetenschappen leverde aan de mijnopruimingsdienst monsters van vluchtige organische stoffen van covid-19-patiënten en nu, tweeënhalve maand later, zijn de honden al in een vroeg stadium in staat om de geur van covid-19 te herkennen.


Analisten zijn positief over Japanse aandelenmarkt

Volgens analisten zal de aandelenmarkt van Tokio waarschijnlijk zijn stijging op lange termijn voortzetten nu afgelopen woensdag een nieuwe leider van de Japanse regerende partij LDP is gekozen, bericht The Japan Times. Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Fumio Kishida werd gekozen tot nieuwe leider van de Liberaal-Democratische Partij, waardoor hij ook zal worden geïnstalleerd als premier. Analisten rekenen erop dat de regering onder zijn leiding met nieuwe maatregelen zal komen om de economie te stimuleren.

De verwachting is dat de Nikkei-index binnen dit jaar nog zal stijgen tot mogelijk 32.000 punten

De Nikkei-index van de 225 belangrijkste noteringen op de beurs van Tokio bereikte recent al 30.000 punten, het hoogste punt in 31 jaar, en de verwachting is dat de Nikkei binnen dit jaar nog zal stijgen tot mogelijk 32.000 punten. Sommige analisten voorspellen zelfs dat de index tegen het einde van 2021 tot 34.000 kan stijgen, gezien de reeks sterke winstprognoses van binnenlandse bedrijven. Voorwaarde is dan wel dat de regerende LDP onder Kishida goed presteert bij de algemene verkiezingen in november.


Palestijnse attractie

In Nablus op de Westelijke Jordaanoever staat een oude Boeing 707, geschilderd in de kleuren van Palestina en Jordanië. Het vliegtuig kwam er terecht na tientallen jaren inspanning door een zestigjarige Palestijnse tweeling die opgroeide in een vluchtelingenkamp en jarenlang de kost verdiende met de handel in schroot, schrijft South China Morning Post.

Na 22 jaar heeft het vliegtuig zijn beoogde plek bereikt

De tweeling droomde ervan om geld te verdienen met toerisme en entertainment. Toen ze in 1999 hoorden over een passagiersvliegtuig dat geparkeerd stond in Tiberias, Israël, kochten ze het om er een restaurant van te maken. Na allerlei tegenslagen en Israëlische tegenwerking heeft het vliegtuig nu zijn beoogde plek bereikt, na tweeëntwintig jaar en een investering van 2 miljoen sjekel, zo’n 530.000 euro.

Aangezien de Westelijke Jordaanoever amper toeristische trekpleisters kent, hopen de broers op bruiloften, feesten en op gasten die willen dineren in een ongebruikelijke omgeving.

Recent verschenen
GettyImages 916117516

Lokale journalistiek is onmisbaar

The New York Times | New York
7988995359 9dcb29a657 w

Transnistrië mogelijk nieuwe brandhaard in oosten Europa

Cambodja zet honden in tegen corona | Japanse beurs in de lift
Mitch McConnell 8566776745

Mitch McConnell gaat na twee decennia afzwaaien als Senaatsleider

Cambodja zet honden in tegen corona | Japanse beurs in de lift