Canada betaalt historische schadevergoeding aan inheemse gemeenschap

© Jeff McIntosh / ANP

360 Magazine

| Amsterdam | 03 juni 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Wapens voor Oekraïne kunnen bij criminelen terechtkomen, waarschuwt Interpol

» Biden bezoekt Saoedi-Arabië – ondanks belofte om oliestaat als paria te behandelen

Trudeau keert 1 ,3 miljard dollar uit aan de Siksika

Canada zal 1,3 miljard dollar aan de Siksika, een inheemse gemeenschap, betalen wegens het afnemen van grondgebied. Het was een ‘historische’ overeenkomst die donderdag werd ondertekend door de Canadese premier Justin Trudeau en het hoofd van de Siksika, Ouray Crowfoot, aldus Calgary Herald.

Tijdens een ceremonie in Alberta heeft Canada toegezegd het equivalent van 960 miljoen euro te betalen aan de inheemse gemeenschap in het westen van het land, als genoegdoening voor de onteigening van een deel van haar land aan het begin van de twintigste eeuw. Ook zal de Siksika op termijn 46.500 hectare land uit de omliggende gebieden kunnen verwerven.

‘Vandaag hebben we, zonder het verleden te vergeten, de kans om naar de toekomst te kijken’

Het is een van de grootste schadevergoedingen voor grondonteigening in Canada ooit. Volgens Justin Trudeau heeft Canada op een ‘onwaardige manier’ gehandeld en heeft ze de gemeenschap beroofd van haar ‘vruchtbare en mineraalrijke land’.

‘Ik begrijp dat we nog veel werk te verzetten hebben op het pad van verzoening,’ zei Trudeau. ‘Maar vandaag hebben we, zonder het verleden te vergeten, de kans om naar de toekomst te kijken.’

Lees ook:

Recent verschenen