Canada: Justin Trudeau wil handvuurwapens verbieden

© Thomas Def / Unsplash

360 Magazine

| Amsterdam | 31 mei 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Israël wil twee extreemrechtse anti-Arabische groeperingen aanmerken als terroristen

» Egyptische archeologen ontdekken honderden sarcofagen en bronzen beelden

Aankoop, verkoop en invoer zal worden verboden

De Canadese premier heeft maandag een ‘nationale bevriezing van de verkoop van handvuurwapens’ aangekondigd. Het besluit van de regering volgt op de recente schietpartijen in buurland de Verenigde Staten en ‘gaat verder dan haar verkiezingsbelofte’, merkt Le Devoir op. Het nieuwe wetsontwerp houdt in dat de aankoop, verkoop en invoer van handvuurwapens in Canada zal worden verboden. Wie al een handvuurwapen bezit, zal het kunnen blijven gebruiken.

De minister van Openbare Veiligheid schat dat er ongeveer 1 miljoen handvuurwapens in omloop zijn

Het plan moet worden voorgelegd aan het parlement, waar de Liberale Partij van Justin Trudeau in de minderheid is. ‘Dit hadden we niet verwacht. Het is een grote ommezwaai van de regering’, zei Heidi Rathjen, coördinator van de organisatie PolySeSouvient, in een interview met Le Devoir. ‘Alles wat we wilden was een federale maatregel om de verspreiding van legale handwapens tegen te gaan.’

Militaire vuurwapens waren al verboden in Canada na een massale schietpartij in Nova Scotia in april 2020, waarbij drieëntwintig mensen omkwamen, de ergste in de geschiedenis van het land. Minister van Openbare Veiligheid Marco Mendicino schat dat er ongeveer een miljoen handvuurwapens in omloop zijn, waarvan vele illegaal uit de Verenigde Staten zijn ingevoerd.

Lees ook:

Recent verschenen