Canadees Hooggerechtshof schaft extreem lange straffen voor massamoordenaars af

© Mark Blinch / The Canadian Press

360 Magazine

| Amsterdam | 30 mei 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» VS: beurstoezichthouder vraagt Elon Musk om uitleg over zijn investering in Twitter

» Colombia: linkse Gustavo Petro ligt mijlenver voor in eerste verkiezingsronde

Massamoordenaars met levenslang kunnen na 25 jaar vrijkomen

Het Hooggerechtshof van Canada heeft vrijdag (27 mei) een wetsbepaling uit 2011 die extreem lange gevangenisstraffen voor massamoordenaars mogelijk maakte, ongrondwettig verklaard. Dit betekent dat ‘alle massamoordenaars die op grond van [de bepaling] tot levenslang zonder voorwaardelijke vrijlating zijn veroordeeld, nu de kans krijgen om vrij te komen na vijfentwintig jaar van hun straf te hebben uitgezeten’, aldus The Globe and Mail.

Het Hooggerechtshof oordeelde dat het veroordelen van massamoordenaars, waaronder terroristen, tot levenslange gevangenisstraffen wreed en ongebruikelijk is. Het is daarom onwettig volgens de grondwet. Volgens de Canadese hoogleraar rechten Adelina Iftene is de uitspraak in overeenstemming is met de internationale normen op het gebied van de mensenrechten en betekende de beslissing van het hof ‘een grote dag voor gerechtigheid’, aldus The Globe and Mail.

Volgens de krant zijn er ten minste twaalf veroordeelde massamoordenaars in het land die aanspraak kunnen maken op voorwaardelijke vrijlating, ‘waaronder mannen die Mounties, jonge kinderen en bejaarden hebben gedood’.

Lees ook:

Recent verschenen