Pools parlement ontmantelt omstreden tuchtkamer voor rechters

© Guillaume Périgois / Unsplash

360 Magazine

| Amsterdam | 27 mei 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Voormalig bestuursvoorzitter Louvre opgepakt voor illegale handel in antiquiteiten

» Irak neemt wet aan om betrekkingen met Israël strafbaar te stellen

Door maatregel heeft Polen nu recht op 35 miljard EU-steun

Het Poolse parlement heeft donderdag een wetsvoorstel goedgekeurd om een nieuw gerechtelijk orgaan op te richten ter vervanging van de door de Europese Unie aangevochten tuchtkamer, meldt Politico. De controversiële tuchtkamer gaf de Poolse regering de bevoegdheid om zich te bemoeien met de rechtspraak. Zo kon de tuchtkamer onder andere rechters schorsen en hun onschendbaarheid opheffen, zodat ze vervolgd konden worden. Het Hof van Justitie van de Europese Unie oordeelde vorig jaar dat de kamer moest worden geschorst, maar Warschau negeerde de uitspraak en werd veroordeeld tot een boete van 1 miljoen euro per dag.

‘Het is een schijnvertoning bedoeld om Brussel te misleiden’

Met de opheffing van de tuchtkamer wordt de weg vrijgemaakt voor Warschau om miljarden euro’s aan EU-gelden te ontvangen, in het kader van coronasteun. Brussel had het immers een bedrag van meer dan 35 miljard euro aan hulp en leningen aan Polen opgeschort als onderdeel van haar rechtsstaatgeschil met de nationalistische regering.

Critici zeggen echter dat de nieuwe wet geen oprechte poging is om de hervormingen ongedaan te maken. Laurent Pech, professor in Europees recht aan de Middlesex University in Londen, waarschuwde zelfs dat het wetsvoorstel slechts een naamsverandering is.

Lees ook:

Recent verschenen