Voormalig bestuursvoorzitter Louvre opgepakt voor illegale handel in antiquiteiten

© Louvre Abu Dhabi, Mohamed Somji

360 Magazine

| Amsterdam | 27 mei 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Irak neemt wet aan om betrekkingen met Israël strafbaar te stellen

» Pools parlement ontmantelt omstreden tuchtkamer voor rechters

Fraude betrof verkopen aan Louvre Abu Dhabi

‘Het is een zaak die een Kuifje-verhaal waardig is’, aldus El País. Jean-Luc Martinez, acht jaar lang het hoofd van ’s werelds grootste museum, werd woensdag aangeklaagd voor fraude en illegale handel in antiquiteiten, zei een gerechtelijke bron donderdag.

Volgens Le Canard enchaîné onderzoeken de autoriteiten of de voormalige bestuursvoorzitter van het Louvre ‘een oogje heeft dichtgeknepen‘ bij valse certificaten van oorsprong voor vijf artefacten uit de Egyptische oudheid die ‘voor tientallen miljoenen euro’s’ zijn aangekocht door het Louvre Abu Dhabi, het filiaal van het Parijse museum in de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten. Een van de stukken is een roze granieten stele waarin de naam van farao Toetanchamon is gegraveerd.

‘Andere vooraanstaande personen uit de cultuur- en archeologiewereld in Frankrijk zouden betrokken kunnen zijn’ bij deze ‘nieuwe vloek van Toetanchamon die de kunstinstelling en de regering doet sidderen’, onderstreept El País. Ook conservator Vincent Rondot en egyptoloog Olivier Perdu zijn gearresteerd.

Lees ook:

Recent verschenen