Chili herdenkt staatsgreep met grootschalige ceremonie

© Javier Torres / AFP

La Tercera

| Santiago | Boris van der Spek | 12 september 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Kim Jong-un onderweg naar Rusland voor ontmoeting met Poetin

» Ruim tweeduizend doden door storm in oosten van Libië

50 jaar geleden vond een bloedige staatsgreep plaats in het land

Chili heeft middels een grootschalige ceremonie bij het presidentiële paleis de staatsgreep uit 1973 herdacht. Naast het presidentiële paleis La Moneda, waar vijftig jaar eerder met tanks en bommenwerpers een einde werd gemaakt aan de socialistische regering van president Salvador Allende, werd door onder meer de huidige president Gabriel Boric een vurig pleidooi vóór democratie gehouden. Dat meldt La Tercera.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Naast de huidige president waren oud-presidenten Michelle Bachelet en Ricardo Lagos aanwezig. Ook waren er veel buitenlandse regeringsleiders gekomen, waaronder de Boliviaanse president Luis Arce, de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador en de Colombiaanse president Gustavo Petro.

Grote afwezigen tijdens de ceremonie waren rechtse politieke partijen en de commandanten van de Chileense strijdkrachten. Zij zien de staatsgreep tot op de dag van vandaag als noodzakelijk en beweren dat de regering van Salvador Allende ongrondwettelijk was, wat ingrijpen door het leger in 1973 zou hebben gelegitimeerd.

Lees ook:

Recent verschenen