Extreemrechts gaat in Chili nieuwe grondwet schrijven

© Javier Torres / AFP

360 Magazine

| Amsterdam | 09 mei 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Tienduizenden betogers in Servië tegen vuurwapengeweld

» Spanningen in Senegal na veroordeling oppositieleider

De Republikeinse Partij kreeg een derde van de stemmen

Bij de grondwetsverkiezingen in Chili heeft rechts een grote slag geslagen. Volgens 24 Horas heeft de extreemrechtse Republikeinse Partij ruim een derde van de stemmen gekregen. Omdat een andere coalitie van conservatieve partijen ruim twintig procent van de stemmen kregen, heeft rechts de absolute meerderheid in handen.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Omdat de rechtse partijen nu ruim de helft van de zetels in de nieuwe grondwetgevende raad hebben, is het aannemelijk dat Chili een zeer conservatieve grondwet krijgt. De huidige grondwet dateert uit het tijdperk van dictator Pinochet en moest volgens linkse partijen en betogers weg omdat deze te gedateerd en te weinig progressief zou zijn. De kans is echter groot dat het nieuwe voorstel niet minder conservatief is.

In Chili heerst sinds 2019 instabiliteit, nadat betogers massaal de straat op gingen om te protesteren tegen de hoge levenskosten, de ongelijkheid en de grondwet. Een eerder grondwetsvoorstel werd in 2022 afgewezen, omdat te progressief was. Volgens experts is Chili juist door de instabiliteit na de protesten van 2019 een stuk rechtser gaan stemmen.

Lees ook:

Recent verschenen