Spanningen in Senegal na veroordeling oppositieleider

© Guy Peterson / AFP

360 Magazine

| Amsterdam | 09 mei 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Extreemrechts gaat in Chili nieuwe grondwet schrijven

» Tienduizenden betogers in Servië tegen vuurwapengeweld

Sonko mag door het vonnis niet meedoen aan de verkiezingen

De toch al gespannen situatie in Senegal is verergerd na de gerechtelijke veroordeling van oppositieleider Ousmane Sonko. Africa News bericht dat Sonko is veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden voor smaad. Vanwege het vonnis mag Sonko de komende vijf jaar geen publiek ambt bekleden, wat betekent dat hij niet zou kunnen meedoen aan de presidentsverkiezingen van volgend jaar.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Hoewel Sonko heeft aangekondigd de veroordeling aan te vechten, rekenen zijn advocaten niet op een lichtere straf. Volgens zijn staf is de strafzaak een manier van de tegenstanders van Sonko om hem politiek buitenspel te zetten. Aanhangers van de oppositieleider zijn al meerdere malen de straat op gegaan om te demonstreren tegen de gang van zaken.

De angst bestaat dat Senegal in een politieke crisis terechtkomt als zijn aanhangers hun protest doorzetten. Eerder vielen er al doden bij demonstraties en voor de komende tijd zijn nieuwe betogingen aangekondigd. De betogers richten hun woede vooral op de huidige president Macky Sall, de politieke rivaal van Sonko die bezig is aan zijn tweede termijn en mogelijk een ongrondwettelijke derde termijn wil volgend jaar.

Lees ook:

Recent verschenen